Tips voor het maken van je eigen buitenmeubels

In de lente en zomer zijn er volop aanbiedingen van tuinmeubels. Zo kan je een stuk goedkoper een setje tuinmeubels aanschaffen. Wist je dat je ook zelf makkelijk tuinmeubels kunt maken? In dit artikel lees je hier meer over.

Waarom zelf tuinmeubels maken?
Het kost dan wel iets meer tijd, maar je kunt hierdoor je tuinmeubels precies naar jouw smaak maken. Het kan hierdoor zelfs zijn dat je minder tijd kwijt bent, omdat je anders heel lang aan het zoeken bent in winkels naar de perfecte tuinmeubels. Daarnaast kan het je flink wat geld besparen. Je hoeft immers alleen de materialen te kopen en betaalt bijvoorbeeld niet voor personeelskosten, extra vervoerskosten en de tussenpersonen. Heb je nog geen of weinig gereedschap? Dan moet je hier wel investeren. Echter door een keer te investeren heb je hier vaker plezier van.

Waar vind ik bouwtekeningen om zelf meubels te maken?
Op het internet zijn vele soorten bouwtekeningen te vinden. Let op: sommige zijn niet helemaal compleet. Je mist bijvoorbeeld een lijst met benodigdheden of er missen een aantal stappen in het stappenplan. Check daarom goed of de bouwtekening compleet is. Complete bouwtekeningen vind je bijvoorbeeld op websites van doe-het-zelf winkel. Een andere goede aanbeveling is Fred’s bouwtekeningen. Dit is een pakket met tientallen complete bouwtekeningen en handige tips.

Welke gereedschappen heb je nodig?
Welke gereedschappen je precies nodig hangt af van wat je wilt maken. Dit kan je nagaan op de bouwtekeningen, die je hebt gekozen. Zo heb je bijvoorbeeld een zaag, kwasten en beitels nodig. Van dit gereedschap zijn er diverse soorten en maten. Controleer goed welke je nodig hebt. Dit hangt ook van het materiaal dat je gebruikt.

Welke materialen heb je nodig?
Eerst moet je een soort hout uitkiezen. Er zijn veel verschillende keuzes, zoals eikenhout, notenhout en beukenhout. Als je nog nooit meubels hebt gemaakt is het verstandig om de keuze te maken voor een zachtere houtsoort, zoals berken- en elzenhout. Dit is namelijk makkelijker te bewerken. Let wel op dat je de zaag op de juiste manier gebruikt, waardoor de zaag het meeste werkt doet en niet jij! Als het meubelstuk het juiste formaat heeft, moet je het nog afwerken. Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals lakken, verven of bewerken met beits. Wil je het meubelstuk gaan verven? Kies dan voor buitenverf. Let ook op dat de verf op terpentinebasis is. Dit is beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Hierdoor heb je meer plezier van je meubelstuk.

Ga je voor de eerste keer zelf een meubel maken? Wees dan geduldig en zorg voor een werkplek met genoeg ruimte. Gebruik daarnaast de juiste beschermingsmiddelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *