Waarom het belangrijk is om koolmonoxidemelders op te hangen

Je hebt het vast wel eens ergens gezien of gehoord, bijvoorbeeld in het nieuws. Ieder jaar komen er mensen om het leven als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar, dit kleur- en geurloze gas is moeilijk op te merken zonder koolmonoxidemelder in huis. Misschien merk je het al, de moraal van dit verhaal: haal koolmonoxidemelders in huis. Toch willen we graag nog wat informatie geven voordat je hiermee aan de slag gaat.

Koolmonoxide, wat is dat eigenlijk?

Koolmonoxide is dus een geurloos en kleurloos gas wat dodelijke slachtoffers tot gevolg kan hebben. Dat betekent niet dat slachtoffers van het ene op het andere moment komen te overleiden bij een koolmonoxidevergiftiging. Vaak begint dit met hoofdpijn en misselijkheid. Het gevaar is dat mensen deze klachten vaak niet in verband brengen met koolmonoxide. Daarom blijven de mensen binnen en blijven ze dit gas inademen. In een later stadium raken mensen buiten bewustzijn. Vanaf dit moment wordt het erg gevaarlijk. Zelf ingrijpen is niet meer mogelijk en het gas blijft ingeademd worden. Uiteindelijk wordt de kans op overleiden hierdoor steeds groter. Maar waar komt dit gas eigenlijk vandaan? Koolmonoxide ontstaat doordat brandstoffen koolstofhoudende stoffen niet volledig verbranden. Denk hierbij aan olie, gas en hout. (Gas)kachels en bijvoorbeeld de CV ketel zijn dus mogelijke bronnen van koolmonoxide.

Koolmonoxidemelders ophangen

Levensgevaarlijk dus dat koolmonoxide, daarom is het belangrijk om koolmonoxidemelders op te hangen. Vooral in ruimtes waar verbrandingsapparaten hangen zoals kachels en de CV ketel. Omdat koolmonoxide pas gevaarlijk is wanneer we dit inademen worden koolmonoxidemelders op ademhoogte opgehangen. In de slaapkamer is dit dus waarschijnlijk lager dan in een ruimte waar mensen voornamelijk staan. Mensen vinden het vaak niet mooi om koolmonoxidemelders in het zicht te hangen. Toch is het gevaarlijk om deze weg te werken achter bijvoorbeeld een kast of gordijn. Hier kan het apparaat de koolmonoxide niet goed detecteren. Daarnaast moet de koolmonoxidemelder ook niet vlakbij een raam hangen. Wanneer dit raam op een kiertje staat kan er frisse lucht bij de koolmonoxidemelder komen waardoor de meting van koolmonoxide niet goed gedaan kan worden.

Bescherm jezelf en huisgenoten tegen een koolmonoxidevergiftiging

Nog geen koolmonoxidemelders in huis? Na het lezen van dit verhaal word je hopelijk aan het denken gezet om dit toch te doen. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je huisgenoten tegen dit giftige gas. Naast het advies om koolmonoxidemelders te hangen in ruimtes met verbrandingsapparaten, wordt ook geadviseerd om ze op te hangen in slaapkamers. In je slaap ben je namelijk minder alert op de genoemde symptomen. Vaak is dit dan ook het moment waarop het misgaat.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *