Heb je de wens om een houten schuur te laten bouwen?

Alles over houten schuren

Een schuur bij je woning laten bouwen heeft veel voordelen en is daarom erg populair. Van klein opslagschuurtje tot prachtige kapschuur, in dit artikel vertellen we je alles over de meest bekende soorten houten schuren. Ook geven we handige informatie over twee soorten hout die vaak voor schuren worden gebruikt, met de voor- en nadelen ervan.

Verschillende modellen houten schuren

Het kiezen van het model schuur dat je wil laten bouwen is nog niet zo makkelijk, er is namelijk veel keuze! Maar wat zijn de meest bekende modellen houten schuren?

De opslagschuur

Dit type schuur wordt vooral gebruikt voor de opslag van tuingereedschap, tuinmeubels of een caravan of camper (als er genoeg ruimte is). Het is ook mogelijk om de schuur te isoleren en er een hobby- of speelruimte van te maken. Dit is erg handig wanneer je ruimte tekort komt in je woning.

De tuinschuur

Een tuinschuur is vaak kleiner dan een opslagschuur, en wordt ook wel tuinhuisje genoemd. Een houten tuinschuur is zeer geschikt voor de opslag van klein tuingereedschap en bijvoorbeeld een grasmaaier. Je kunt er ook je fietsen plaatsen om deze veilig en droog te houden.

De kapschuur

Dit is een combinatie van een schuur en overkapping. Het schuurgedeelte dient als opslag en onder de overkapping creëer je makkelijk een gezellig buitenverblijf. Je hebt hier genoeg plaats om een bank en/of tafel en stoelen neer te zetten om ook in de herfst nog van de tuin te genieten. 

Houten schuur: welke houtsoort kies je?

Wanneer je hebt besloten dat je een houten schuur laat bouwen, is er nog een belangrijk onderwerp om te bespreken… Voor welke houtsoort kies je nou het beste? Vooral lariks douglas hout en eikenhout zijn populair voor het bouwen van schuren. Elke soort heeft zo zijn voor en nadelen. Daarnaast hangt het erg van je budget af welke houtsoort het best geschikt is voor jouw nieuwe schuur.

Lariks douglas hout, Keurhorst houtbouw bouwt meer dan 60% van de schuren met dit hout, is minder duurzaam dan eikenhout, maar daarbij ook veel goedkoper. Echter heb je hier niet de nostalgische uitstraling en textuur die je bij eikenhout wel hebt. Daarbij vergrijzen beide soorten. Lariks douglas wordt egaal grijs, en eikenhout kan wat zwarte vlekken krijgen. Ook kunnen er scheurtjes ontstaan in het eikenhout.

Wil je de uitstraling van het eikenhout terugvinden in je schuur, zonder over je budget te gaan? Dan kun je voor een combinatie van de twee houtsoorten kiezen. Voor de meest zichtbare staanders en/of balken kies je voor het duurzame eikenhout, en voor de rest voor lariks douglas. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *