Een nieuwe tuin? Dit kun je zomers aan tuinonderhoud verwachten

Wie een nieuwe tuin laat aanleggen in het voorjaar, laat zich natuurlijk goed informeren door het hoveniersbedrijf welk onderhoud er zoal bij komt kijken in de zomer. Tuinonderhoud moet niet onderschat worden, want onkruid en gras groei kan pijlsnel verlopen. Afhankelijk van het type tuin verschilt het onderhoud natuurlijk. In dit artikel kijken we naar diverse type tuinonderhoud tijdens de zomer.

De onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarme tuin is doorgaans de tegeltuin. Een geheel bestraatte achtertuin zorgt voor het minste tuinonderhoud. Hoe strakker de tuintegels gelegd zijn, des te minder onkruidgroei je kunt verwachten. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen onkruid te verwachten is. Bestrijd onkruid nooit met azijn en dergelijke, dit is zeer slecht voor de grond. Je kunt een onkruidbrander kopen in dat geval; hij is direct effectief, maar bereikt helaas niet de wortels van het onkruid, waardoor je met regelmaat onkruid zult weg moeten branden.

Matig intensief tuinonderhoud

Daar waar een gazon aanwezig is, daar zal zomers wekelijks gras gemaaid moeten worden. Ook al gaat het maar om een klein gazon. Je kunt denken aan een robotmaaier wanneer je dit onderhoud niet ziet zitten. Het is wel even een investering, maar je hebt eigenlijk geen omkijken meer naar je gazon. Sommige mensen denken zelf wel wekelijks (tot tweemaal per week) gras te maaien, maar vooral werkenden krijgen al snel genoeg van het hard groeiende gras. Je zult echt het gras moeten maaien, doe je dit te weinig dan kun je teken in het gras krijgen.

Daar waar beplanting aanwezig is zal ook onkruid gewied moeten worden, vooral op zonrijke plekken. Ook dit vormt al snel een wekelijkse klus in de zomer.

Intensief tuinonderhoud

Tuinen waar zowel een gazon aanwezig is, als ook bomen of naaldbomen en overige struiken, daar zal intensief tuinonderhoud moeten plaatsvinden, zij het niet per se op wekelijkse basis. Gras en onkruid hebben wekelijks aandacht nodig, maar bomen en struiken slechts enkele malen per zomer (meestal tijdens de voor- en nazomer). Wie een klimop langs een schutting heeft lopen zal deze ook zeker zo’n viermaal per zomer inkorten; de scheuten lijken meters per maand te groeien en hechten zich al snel aan van alles (tot aan tuintegels toe). Het beste is het om dergelijk tuinonderhoud aan een hovenier uit te besteden.

Snoeien is een vak

Bomen en struiken dienen meestal in het voorjaar gesnoeid te worden en soms ook in het najaar. Het punt van snoeien is vooral dat dit kundig dient te gebeuren. Veel bomen en struiken dienen onder bepaalde weersomstandigheden gesnoeid te worden en in specifieke periodes én op de juiste plek afgeknipt te worden.

Verloopt het snoeien niet naar behoren, dan kan dit de groei van de plant ernstig aantasten. Een verkeerd gesnoeide Hortensia bijvoorbeeld kan jaren nodig hebben om weer een mooie, volle bloemenstruik te worden. Of een verkeerd gesnoeide conifeer (teveel takken weghalen) oogt troosteloos na een te rigoureuze snoei beurt en heeft ook weer een jaar minimaal nodig om weer netjes vol te ogen.Om de tuin geen troosteloze, armoedige aanblik te geven door verkeerd gesnoeide bomen en struiken, is het inschakelen van een professioneel hoveniersbedrijf meer dan het overwegen waard.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *