Wat zijn de meest populaire kunststromingen van deze tijd

Er is zo verschrikkelijk veel kunst in ons land, maar ook buiten ons land is kunst nog steeds een veel besproken onderwerp. Mensen reizen de hele wereld over om maar dat ene kunstwerkje te zien, terwijl andere mensen hen voor gek verklaren. Dit verklaart tegelijk wel dat kunst wel een ding van onze tijd is en niet mag ontbreken. Hieronder heb ik een aantal kunstvormen en hun achtergrond neergezet om een duidelijk beeld te geven.

Begin van kunst fotografie

De komst van de foto hield het drama binnen de natuurlijke vormen vast en onderscheidde wat steriel is en wat leeft. Veel fotografen gingen in 1947 naar India om deze leegte op te vullen, wat zij zagen was een verloren gegane kunstcreatie in eigen land. De moderne kunst, of wat wij kennen als concrete kunst, werd in het Westen geboren en bracht voor het eerst hoge cultuur in het huis. Het werd van groot belang om de mensen op andere gedachten te brengen over wat ze van de kunst wisten voordat zij aan kritiek, modernisering, enzovoort werd onderworpen.

De kunst fotografie, die in de 19e eeuw het onderwerp was van ontelbare toeschouwerstochten, ontwikkelde nieuwe indrukken op mensen, gaf hen een fijnere perceptie en hielp hen op te voeden. Het modernisme betekende een breuk met vroegere kunstvormen, die in het verleden erg geprezen werden, maar die vervolgens als zodanig werden beschouwd door degenen die het niet begrepen. De moderne kunstvorm pleegde geen zelfmoord zoals verschillende stromingen dat deden. De moderne kunst vond eerder een uitweg uit hun situatie, en met een moedige en vastberadenheid die tot op de dag van vandaag getuigt, bleef ze creëren, en liet ze zich niet dicteren door de machten die er zijn.

Antarctica en schilderijen

In Antarctica overleven oude schilderijen in een permafrostlandschap. Deze schilderijen zijn ongelooflijk zeldzaam, ze zijn zelfs in de loop der tijd aan het museum geschonken. Moderne interpretaties van de schilderijen gaan terug tot de 19de eeuw, toen Wrinkleberg, een jonge Nederlandse schilder, deze werken interpreteerde. Wrinkleberg begon te schilderen wat hij zag als lichtpatronen en tijdbalken. Deze interpretaties werden later door moderne kunstenaars omgezet in objecten als klokken en kalenders. Moderne kunstenaars hebben sindsdien een abstracte nabootsing van oude schilderijen gemaakt door ze op papier te zetten.

Belangrijkste kunststroming van de 20e eeuw

De moderne kunststroming werd eind jaren twintig een wereldwijd fenomeen. Na de Eerste Wereldoorlog begonnen moderne kunstenaars de stijve formaliteit van eerdere kunststromingen te verlaten en kwamen nieuwe ideeën tot bloei. Zij incorporeerden meer ontspannen vormen van expressie. Deze nieuwe beweging stond oorspronkelijk bekend als de Arts and Crafts Movement. Eind jaren dertig van de vorige eeuw hadden veel kunstenaars deze stijl echter verlaten. Bovendien begon in de eerste helft van 1940 een andere groep moderne kunstenaars opnieuw interesse te wekken voor de Arts and Crafts Movement. Deze nieuwe groep werd de autobeweging genoemd. Deze kunstenaars richtten zich op deylonweg als inspiratiebron.

Deze blog laat jou meer te weten komen over verschillende kunststromingen en hun achtergronden. Zo zie je dat in alle eeuwen andere kunst een fenomeen is geweest. Bijzonder hé!

Gratis stockfoto met abstract, abstract schilderij, abstracte vormen


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *