De keuken duurzaam inrichten en gebruiken

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Van zonnepanelen tot waterbesparende douchekop. Je kunt je huis op grote schaal verduurzamen, maar dit kan ook klein. Iedere duurzame verbetering is een stap in de goede richting. Voor je portemonnee, maar ook voor de planeet. 

Een duurzame keuken ontstaat deels door energiezuinige apparaten en deels door hoe je die apparaten gebruikt.

Kies energiezuinige apparaten

Ben je toe aan een nieuwe koelkast, vriezer of vaatwasser? Kies voor een zuinig exemplaar. Deze apparaten zijn duurder in aanschaf dan apparaten die minder energiezuinig zijn. Maar het scheelt wel aardig wat water en stroom. Dit zie je terug op de energierekening. Komt een zuinige apparaat financieel even niet uit? Dan is witgoed huren een goed alternatief. Zo ben je niet in 1x een hoop geld kwijt en kun je wel de meest duurzame apparaten gebruiken.

Duurzaam gebruik

Energiezuinige apparaten is 1 ding, maar het gebruik is net zo belangrijk. Een zuinige vaatwasser half leeg laten draaien bijvoorbeeld is helemaal niet zo duurzaam als je misschien dacht. Je bespaart al snel zo’n 15% stroom als de vaatwasser vol draait. Dat is best een hoop. Daarom is het zeker de “moeite” waard om je keuken anders te gaan gebruiken. Het is even wennen misschien, maar je bespaart wel een hoop geld en tijd. 

De vaatwasser milieuvriendelijk gebruiken

Met de hand afwassen is duurzamer dan een vaatwasser gebruiken. Toch hebben veel Nederlanders een vaatwasser in huis. Het is nou eenmaal ook wel makkelijk. Je hoeft zelf het vuile werk niet te doen en er is geen discussie wie wast en wie droogt. 

Zo gebruik je de vaatwasser zo duurzaam mogelijk:

  • Maak de vaatwasser regelmatig schoon. Dit zorgt ervoor dat het apparaat optimaal functioneert en langer mee gaat.
  • Sla het voorspoelen over. De vaatwassers van nu zijn zo krachtig dat je echt niet alle vaat eerst onder de kraan hoeft af te spoelen.
  • Gebruik de eco-stand. Dit programma duurt langer, maar is wel het meest zuinig. Je bespaart hiermee zo’n 30% stroom en 25% water als je het vergelijkt met het standaardprogramma.

Invriezen zonder plastic


Door eten in te vriezen ontstaat er minder voedselverspilling. Je verlengt zo de houdbaarheid. Heel duurzaam, maar ook dit kan zelfs nog een tikje duurzamer. Hoe? Door milieuvriendelijke verpakkingen te gebruik als je voedsel invriest. Kies bijvoorbeeld voor vriesvaste glazen of RVS bakjes die je kunt hergebruiken.

De juiste koelkastindeling

Door voedsel op de juiste plaats in de koelkast te zetten verleng je de houdbaarheid. De temperatuur in een koelkast verschilt per plek. Zo is het bovenin het warmst. Maar waar bewaar je wat? 

Van boven naar beneden is dit de beste indeling:

  • Plank 1 – bovenin; geopende potten. In de deur; eieren en boter.
  • Flessenrek; geopende frisdrankflessen. In de deur; sauzen.
  • Plank 2 – onder het flessenrek; kaas.
  • Plank 3; restjes.
  • Plak 4; vlees en vis. In de deur; zuiveldranken, yoghurt en sapjes.
  • Groentela; groenten en fruit.

Het energielabel

Zoals gezegd zijn energiezuinige apparaten een essentieel onderdeel voor een duurzame keuken. Als je nieuwe vaatwasser, koelvriescombinatie of oven uitkiest kijk dan goed naar het energielabel. Hier staan verschillende onderdelen op die samen de duurzaamheid vormen. Zo is het verbruik, aangegeven in KwH per jaar, erg belangrijk. Hoe lager dit getal, hoe zuiniger. Vooral bij apparaten die altijd aan staan, zoals een koelkast en vriezer, wil je dit zo laag mogelijk hebben. 

Je kunt energiezuinige apparaten ook leasen. Witgoed verhuur is extra duurzaam, want er komt geen nieuw productieproces aan te pas. Bovendien gaat het apparaat na gebruik terug naar de verhuurder die het apparaat opknapt. Dit scheelt weer afval. Daarnaast zijn onderhoud, reparatie en verhuiskosten vaak inbegrepen in de huurprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *